logo

Με τι ασχολείται ο νευρολόγος;

Η νευρολογία είναι η ιατρική ειδικότητα, η οποία ασχολείται με τη διάγνωση και τη θεραπεία των ασθενειών του νευρικού συστήματος (εγκέφαλος, νωτιαίος μυελός και περιφερικά νεύρα), των νευρομυϊκών συνάψεων και εν μέρει του μυϊκού συστήματος.

Ο νευρολόγος λοιπόν είναι ο ειδικός γιατρός, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διάγνωση και αντιμετώπιση μιας σειράς συμπτωμάτων των παραπάνω συστημάτων, όπως είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

Είναι ο νευρολόγος και ψυχίατρος;

Η σύντομη απάντηση είναι όχι. Πριν από περίπου 30 χρόνια στην Ελλάδα η ψυχιατρική και η νευρολογία αποτελούσαν μία ενιαία ειδικότητα που οδηγούσε στην απόκτηση τίτλου "νευρολόγος/ψυχίατρος". Λόγω της ταχύτατης εξέλιξης των νευροεπιστημών τα τελευταία χρόνια, κατέστη απαραίτητος ο διαχωρισμός των δύο ειδικοτήτων. Πολύ αδρά και κάπως απλοποιημένα μπορούμε να πούμε να πούμε ότι ο νευρολόγος ασχολείται με τις "σωματικές" παθήσεις του νευρικού συστήματος, ενώ ο ψυχίατρος με τις "ψυχικές" (π.χ. διαταραχές διάθεσης, διαταραχές προσωπικότητας, διαταραχές πρόσληψης τροφής κλπ), αφού όμως αποκλειστεί πρώτα και με την κατάλληλη διερεύνηση, κάποια "σωματική" ή "οργανική" αιτιολογία των παραπάνω ψυχικών παθήσεων.

Υπάρχει βέβαια και αλληλεπικάλυψη των δύο ειδικοτήτων σε ορισμένες περιπτώσεις. Παράδειγμα αποτελούν οι λεγόμενες "λειτουργικές διαταραχές", τα συμπτώματα των οποίων παλαιότερα καλούνταν "ψυχοσωματικά" ή "ψυχογενή" ή ακόμα πιο ατυχώς "υστερικά". Πρόκειται για παθήσεις, οι οποίες δεν έχουν εμφανή "σωματική" ή "οργανική" αιτιολογία, παρόλα αυτά εκδηλώνονται με σωματικά συμπτώματα, όπως π.χ. πόνος σε διάφορα σημεία του σώματος, μουδιάσματα, ίλιγγος, τρέμουλο, διαταραχές βάδισης και πολλά άλλα. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ρόλος του νευρολόγου έγκειται στη διερεύνηση της αιτιολογίας και εφόσον γίνει ο αποκλεισμός κάποιας οργανικής αιτίας των συμπτωμάτων, της ενημέρωσης του ασθενούς και του σχεδιασμού της περαιτέρω θεραπείας. Η τελευταία, ανάλογα με την περίπτωση, συνήθως περιλαμβάνει τη σύσταση συνεκτίμησης/αντιμετώπισης του ασθενούς από ψυχολόγο ή ψυχίατρο.

Οι υπόλοιπες περιπτώσεις αλληλεπικάλυψης αφορούν στην πράξη σε ασθένειες, οι οποίες έχουν φαινομενολογικά ψυχιατρικά συμπτώματα (π.χ. κατάθλιψη, αλλαγή προσωπικότητας, παραισθήσεις /ψευδαισθήσεις ή γενικότερα ψυχωσικά φαιν